Witam,
już dawno zbierałem się żeby założyć taki temat. Wiele lat pracy z łososiami i trociami na morzu plus ryby które oglądałem na rzekach, pozwoliły wypracować dość łatwy sposób odróżniania tych ryb. Ryby hybrydowe to rzadkości, sam widziałem tylko jedną (i to nie potwierdzoną genetycznie). Ryba ze zdjęcia to 100% łosoś, podbnie ryba z filmu. Jedyne co wyróżnia rybę z filmu, to przepiękne, rzadko spotykane u łososią gęste uplamienie.
Z góry przepraszam że ryby rozmrożone, ale tylko takie miałem dwie tej samej długości.
Obie ryby po 67 cm, troć złowiona w styczniu w rzece, typowy zimowy srebrniak 3,5kg. Łosoś to ryba z morza również styczniowa 2,3kg.
Najpierw ogony (1), już różne opinie padały na temat wzorcowego kształtu płetwy ogonowej łososia i troci. Trzeba jednak pamiętać, że płetwa ta zmienia kształt z wiekiem ryby. U młodego jeszcze łososia na zdjęciu (3) płetwa jest wyraźnie wcięta. Niektóre duże ryby mają podobny kształt płetwy, jak ryba ze zdjęcia (3), i tak jest najczęściej, rzadko mają zakończenie proste. U troci płetwa ogonowa najczęściej jest zakończona prosto (2). Ważny jest stosunek szrokości trzonu ogona do nasady płetwy. U troci (2) szeroki trzon wchodzący w płetwę uniemożliwa skuteczne podebranie ryby tzw. "chwytem łososiowym". U łsosia trzon jest dłuższy i węższy.
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3
Druga ważna cecha, to kolor (4). Na poniższych zdjęciach są dwa srebrniaki, więc ograniczę się do tej formy. U keltów te różnice też się zaznaczają, ale trudniej je opisać, ponieważ postrzeganie kolorów jest względne. Zależy od światłą a także postrzegania i znajomości kolorów. U srebrniaków obu gatunków zmienność jest mniejsza. Różnica polega na kolorze grzbietu. U troci(6) grzbiet ma kolor czarno-brązowy czasem bardziej czarny, czasem jaśniejszy, ale zawsze brązowy. U łososia (5) kolor jest czarny, czarno-stalowy(niebieskawy), czarno-oliwkowy(zielonkawy). Ta metoda jest stosowana przez rybaków i jej skuteczność jest niemalże 100%
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
Dopiero gdy te dwie cechy są niewyraźnie zaznaczone, należy oglądać kropki ( u łososia, nie powinno ich być za płetwą grzbietową, poniżej lini bocznej w stronę ogona), lub wyrostki filtracyjne na łukach skrzelowych, lemiesze, pokrywy skrzelowe itp.