Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia

Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 09:16 #89993

  • stanley
  • stanley Avatar
Noże do filetowania, sposoby ostrzenia, przechowanie ryby na łodzi.

Szukam dobrego noża do ryb - może macie sprawdzone modele i sposoby ostrzenia albo linki do stron internetowych?

Jak przechowujecie ryby na łodzi?

Pozdr
Stanley

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 11:09 #89998

  • trotka
  • trotka Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 148
  • Podziękowań: 12
Zapomniałeś dodać że po sfiletowaniu od razu wypuszczasz ryby na wolność ... :evil: (filetowanie to ryzykowny temat)

Część noży do filetowania jest zaopatrzona w ostrzałki, np. w pochwie. Wygodne i skuteczne, a co najważniejsze dedykowane do danego noża. Taki polecam.

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 11:43 #90002

  • rhezuz
  • rhezuz Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 72
  • Podziękowań: 6
najlepiej kupić dobry kamień do ostrzenie amerykańskie lub japońskie, lub gotowe system www.tlim.net/txt-melon-jak-ostrzyc-noze-przeglad-ostrzalek.php szukaj info też na knives.pl
ja ostrze z "reki" na kamieniach które gdzieś znalazłem i noże golą włoski z reki, tyle że są mniejsze niż kupne i dłużej się ostrzy

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 12:21 #90003

  • andru
  • andru Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 277
  • Podziękowań: 12
A nie jest tak, że nie wolno filetować ryb na łodzi. Jeśli chodzi o te sprawy to nie wiem ale np. dorszy nie wolno filetować, czy nawet skracać o głowy.
Wracając do tematu, osobiście używam tej www.military.pl/lansky-ostrzalka-delux-t...ramic-rod_3693t.html
Bardzo prosto się ostrzy, jak ktoś tak jak ja nie potrafi utrzymać prawidłowego konta kamienia na ostrzu budowa w/w ostrzałka robi to za niego.Jedyny jej mankament to taki że nie posiada(jak i nie ma możliwości dokupienia) diamentowej ostrzałki do zgrubnego ostrzenia noży mocno "zajechanych".Ma ją natomiast zestaw Spyderco jednak jest kilkakrotnie droższy.

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 14:36 #90012

  • Jarex
  • Jarex Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 136
  • Podziękowań: 4
Polecam nóż Rapali,dostępny w dobrych sklepach wędkarskich :P

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 15:12 #90014

  • J-A-C-E-K
  • J-A-C-E-K Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 955
  • Podziękowań: 824
Praktyczmie każdy większy nóż jest dobry do filetowania ryb. Czy ten markowy bedzie lepiej ciął niż ten kupiony w supermarkecie? Ostrze powinno być w miarę długie (w zależności od wielkości rybek jakie zamierzamy ciachać) Noże powinno się ostrzyć stalką nie kamieniem, ponieważ od kamienia robią się zadziory i nóż szarpie a nie tnie. Ostrząc powinno się zataczać elipsy pod tym samym określonym przez ciebie kątem.

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 21:15 #90030

  • rhezuz
  • rhezuz Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 72
  • Podziękowań: 6
zelży jakiego kamienia użyjesz, o jakim uziarnieniu, do zgrubnego ostrzenia używa się 200-600 grid ale są kamienie do wykańczania ostrza 3000 grid a nawet 12000 grid którymi ostrzy się brzytwy, tak ze od takiego kamienia na pewno nie zrobią się żadne zadziory. Najgorsza zbrodnia dla ostrza jest ostrzenie na szlifierce, wtedy to dopiero robią się zadziory a i całą geometrie krawędzi tnącej szlak trafia.

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 21:45 #90031

  • trotka
  • trotka Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 148
  • Podziękowań: 12
Pytanie czy to ma być nóż do filetowania czy do ostrzenia?

Kiedyś obserwowałem pracownika Reala przy filetowaniu łososi. Robił to z zabójcza wprawą, co rybę ostrząc klasyczny nóż kilkoma ruchami na pilniku gastronomicznym. Stałem z pół godziny ... Później go zagadałem, okazało się że pracuje 8 miesięcy w Realu, a na 4 wyjeżdża do Islandii do pracy w przetwórni (przy filetowaniu). On to naprawdę lubił .... (tak twierdził)

Jeszcze jedno... powiedział że najtrudniej sfiletować pierwszy tysiąc ryb, później to już jakoś idzie... Ja na razie doszedłem do połowy pierwszej setki ...

Czego i wam życzę

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/10 22:35 #90033

  • kiederplayer
  • kiederplayer Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 476
  • Podziękowań: 646
...ja wykańczam ostrzenie na skórzanym pasku od spodni- klinga tnie jak brzytwa; dobre kamienie, moim zdaniem, można zakupić w sklepach sprzedających scyzoryki z krzyżem szwajcarskim- korzystam z takiego kamienia.
Pozdrawiam.

Odp: Noże do filetowania, sposoby ostrzenia 2012/06/11 07:43 #90035

  • andru
  • andru Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 277
  • Podziękowań: 12
Nóż przeciętnej jakości to wydatek około 100 zł, szału nie ma ale jest to coś co można nożem nazwać. Jeśli będzie to marketowiec za 20-30 zł to do ostrzenia wystarczy ostrzałka marketowa za 5 -8 zł i temat zakończony. Żadne kamienie,żadne skórzane paski są nie potrzebne bo stal tej jakości tego zabiegu nie doceni i na nic nasze zabiegi oraz czas poświecony. Jeśli nóż jest z lepszej stali wtedy tak można a nawet trzeba popracować nad ostrzem. Noże ostrzymy dosyć często, w zależności np od stali(jak ktoś używa brzytwy do golenia to przed każdym goleniem ją ostrzy, wystarczy kilka pociągnięć ale tylko dlatego że ostrze jest cały czas w stanie prawie idealnym).
Więcej poczytasz na:http://www.knives.pl/forum/index.php?HCSID=io76uapu9egh87cq225ia424u0&
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.073 seconds