Marcin Wojtczak napisał:
Szukam informacji na temat szybkość metabolizmu pstrąga oraz głowatki
w zależności od temperatury wody
Dużo sie naczytałem o tym że im niższa temperatura tym owe gatunki cześciej żerują, jednak z moich nienaukowych obserwacji wynika że wcale tak nie jest.
Szanowny Panie Marcinie,
Temperatura środowiska (wody) ma niewątpliwie wpływ na metabolizm organizmów takich jak ryby, które nie mają zdolności utrzymania stałej temperatury. Chociaż, jak napisał Stanisław, wiele czynników wpływa na żerowanie ryb, to kwestie "apetytu", przyrostów itp. w zalezności od temperatury były badane. I nie podlegają tak uproszczonym i liniowym, mechanistycznym "prawidłom", jakim słusznie chyba zaprzeczył Pan swoim doświadczeniem ... Nie "im zimniej tym lepiej", ale wraz z wzrostem temperatury do kilku, kilkunastu stopni "apetyt" i zdolnośc przetwarzania pokarmu w przyrost masy ciała u tych ryb rośnie, osiągając maksimum, a następnie, w wodzie cieplejszej niż 18-19 st.C znowu zmniejsza się ...
Różne wyniki badań, wzory opracowanych na ich podstawie, dotyczące tych zależności, mozna znaleźć w artykule dostępnym pod tym łączem:
www.fort.usgs.gov/Products/Publications/...tract.asp?PubID=2409
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski