Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Pigwówka na spirytusie, przepisy

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/27 14:53 #136269

  • fishunter
  • fishunter Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Księstwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
  • Posty: 844
  • Podziękowań: 321
Witam kolegów, smakoszy nalewek z owoców pigwy. Zwracam się do kolegów z prośbą o podanie sprawdzonych przepisów na nalewki z owoców pigwy. Pozdrawiam. Kazik
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz,a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.
Ostatnio zmieniany: 2014/10/27 15:29 przez Jacek Nadolny.

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/27 17:53 #136285

  • venom
  • venom Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1980
  • Podziękowań: 498
Marian Stępniewski
MuChOśWiR
Za tę wiadomość podziękował(a): fishunter

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/27 18:07 #136288

  • lachs
  • lachs Avatar

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/27 21:17 #136318

  • Jędrek
  • Jędrek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 240
  • Podziękowań: 110
Za tę wiadomość podziękował(a): fishunter

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 13:11 #136355

  • wojti80
  • wojti80 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 705
  • Podziękowań: 263
C.R.E.T.
Za tę wiadomość podziękował(a): fishunter

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 15:14 #136358

  • zdariusz
  • zdariusz Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1113
  • Podziękowań: 291
Ja robię tak:
owoce kroję na ćwiartki, usuwam pestki, zasypuję cukrem w stosunku wagowym 1:1.Po ok 10 dniach zlewam powstały syrop/wcześniej kilkakrotnie owoce z cukrem przemieszam/ i łączę ze spirytusem 95% w stosunku objętościowym 1:1. Odstawiam na ok 6 tygodni. Czym nalewka dłużej stoi tym robi się ciemniejsza.
Widziałem też sposób, gdzie owoce zostały zasypane cukrem w całości bez krojenia i usuwania gniazd. Ponoć ma ciekawy, gorzkawy smak.
Na zdrowie :)
Ptaszek na drucie siedzi czy kuca?
Za tę wiadomość podziękował(a): wojti80, fishunter

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 19:45 #136370

  • fishunter
  • fishunter Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Księstwo Mazowieckie ze stolicą w Płocku
  • Posty: 844
  • Podziękowań: 321
zdariusz napisał:
Ja robię tak:
owoce kroję na ćwiartki, usuwam pestki, zasypuję cukrem w stosunku wagowym 1:1.Po ok 10 dniach zlewam powstały syrop/wcześniej kilkakrotnie owoce z cukrem przemieszam/ i łączę ze spirytusem 95% w stosunku objętościowym 1:1. Odstawiam na ok 6 tygodni. Czym nalewka dłużej stoi tym robi się ciemniejsza.
Widziałem też sposób, gdzie owoce zostały zasypane cukrem w całości bez krojenia i usuwania gniazd. Ponoć ma ciekawy, gorzkawy smak.
Na zdrowie :)
Mam 1 litr dobrego spirytusu Hand Made, ile trzeba owoców żeby wyszło 1 litr syropu. Pytam bo nigdy nie bawiłem się w nalewki. Pozdrawiam Kazik.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz,a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 20:02 #136375

  • zdariusz
  • zdariusz Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1113
  • Podziękowań: 291
Trochę ponad 2 kg.
Ptaszek na drucie siedzi czy kuca?
Za tę wiadomość podziękował(a): fishunter

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 21:18 #136380

  • lachs
  • lachs Avatar
Z tych przepisów które Ci podałem (prawie 5 gwiazdek przepis)na pół litra wódki 1,5 Kg pigwy,300g cukru(Niemiecki cukier jest mniej słodki od naszego),1 laska cynamonu,łyżeczka goździków. Umyć dokładnie szmatką następnie pokroić i z miksować lub poszatkować robotem kuchennym. Masę tą przełożyć na szmatkę i wycisnąć ok.0,5 litra soku do naczynia porcelanowego albo szklanego i wymieszać z cukrem,goździkami i cynamonem. Następnie wstawić do lodówki na 24 godz. Potem wymieszać z wódką i postawić w jasnym ciepłym miejscu (parapet okienny). 3 do 4 tygodni tak przechowywać(najlepiej w butelkach z zakrętkami)i co dziennie potrząsać. Na koniec przefiltrować(filtr do kawy) i gotowe. Pozdrawiam i smacznego.

Pigwówka na spirytusie, przepisy 2014/10/28 23:54 #136390

Chusteczka z przepisami !!!
Napiszcie gdzie będzie degustacja :laugh:
pzdr
Bodzio
Za tę wiadomość podziękował(a): wojti80
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.068 seconds