Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:03 #99932

  • Janek
  • Janek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • CRET
  • Posty: 847
  • Podziękowań: 531
HeadHunter1983 napisał:
Janek milczenie jest Złotem,a to ze ktos sie nie udziela na forum officialnie to nie znaczy ze nic nie wnosi bo jezeli ktos zadaje pytanie to wysyłam mu wiadomosc na Priva,bo jak zauwazyłes to forum jest troche podzielone na celebrytów,WŚ, i normalnych chłopaków którym jedynie moge cos doradzic,posłuchac ich,podzielic sie wiesciami itp.itd.itd
p.s jestem wegetarianinem takze mozecie sobie poldwiczki zjesc a parówki wsadzic w...
Ja się Tobie nie tłumaczę i Ty proszę nie tłumacz się mnie.
Nie zauważyłem tutaj podziału na celebrytów, WŚ i normalnych chłopaków, może jestem za mało wyczulony :)

Mors certa, hora incerta.
Potrzeba dwóch lat by nauczyć się mówić;
pięćdziesięciu by nauczyć się milczeć.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:06 #99934

  • WIKTOR
  • WIKTOR Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 177
  • Podziękowań: 52
HeadHunter1983 napisał:
WIKTOR napisał:
Tatar z kelta haha to by była dopiero kara. A ja uważam że podobnie jak myśliwi powinniśmy dzielić się przepisami na rybę.Skoro są na forum przepisy jak ja złowić to czemu nie jak przyrządzić? Czy mamy się zachowywać jak przysłowiowa Panna.

"Panną byłam,dziecko miałam ale co to to nie"


Wiktor dam ci pewien przyklad zebys wywnioskowal o co mi chodzi

ostatnio był załozony temat ,,czym jest dla mnie wędkowanie poprzez lasso'' ;)
wchodząc tam mozemy zauwazyc ze temat zamienia sie w jatke kto lepszy spinn czy mucha a nazwa tematu wskazuje ze powinni sie tam wypowiadac ludzie którzy sa pasjonatami tej metody i jakie maja spostrzezenia
W tym temacie niestety tego zrobic nie mozna bo brzmi on ,,nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych'' A załozyc temat przepisy kulinarne jest dosyc łatwo i mam wrazenie ze cos takiego chyba jest juz.

Czekaj, cofnąłem się wstecz i poczytałem,akcje rozpoczął nieodżałowany Dmychu herezjami na temat leszcza i dzięki Bogu reszta Towarzystwa z FORS przerobiła wątek na ciekawy. W tym kontekście posty Janka są na miejscu. Są antytezą założoną na wstępie i zgadzam się w 100% że ryby szlachetne je się na surowo,dymione czy marynowane.Obróbka termiczna to w moim przypadku duszenie na maśle. Kelty puszczam jak mi się uwieszą ale staram się nie mieć z nimi nic wspólnego poprzez wybór łowiska. W/g mnie wszystko gra. A jak nie jadasz mięsa to Twoja sprawa i ja żadnej parówki w d...(jak się domyślam) wkładał nie będę pozwolisz ;) tym bardziej polędwicy!!
I tak nawiązując do jatki to z całym szacunkiem ale Ty zaczynasz.
Pozdrawiam
Wiktor
"Można łowić na serek cielęcy lecz nie w sposób bydlęcy"
Za tę wiadomość podziękował(a): Janek, Dominik91

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:23 #99937

  • Igo
  • Igo Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1059
  • Podziękowań: 270
Dziwi mnie tak negatywna ocena keltowego mięska. Z powodu zatrucia wędzonym łososiem kilka lat temu, jadam wyłącznie ryby smażone (sam zapach wędzonej ryby mnie odrzuca - taki uraz). Smażonego kelta stawiam ponad smażonym srebrniakiem, który jak dla mnie jest zbyt "tłusty". Chudziutki kelcik natarty solą, cukrem, pieprzem, obtoczony w jajku, następnie oprószony mąką wymieszaną z bułką tartą i przysmażony na złoto to dla mnie rewelacja po kilkugodzinnym łowieniu na mrozie. Jako ciekawostkę "smakową" podam, że srebrna, tłusta troć to jedyna ryba, której mięso uwielbia mój pies. Nie ruszy dorsza, szczupaka, okonia... ba nawet lipienia nie chciał zjeść. Natomiast od czasu do czasu gdy trafi się srebrniak dziele się nim z moją psiną. Nie przepadam za pstrągiem, ale od kiedy rozpocząłem przygodę z muchówką smażony lipień stał się jedną z ulubionych ryb mojej rodziny chociaż żadna szlachetna rybka nie przebija smakiem smażonego, dorodnego okonia.
W ubiegłym sezonie odkryłem jeszcze jeden ciekawy "smak": kiełbie. Polecam mocniej przysmażone.
Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 15:51 przez Igo.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:25 #99938

  • Steril
  • Steril Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Szymon Jankowski
  • Posty: 660
  • Podziękowań: 144
więc tak:

weź porcję łososia, może być z tesco, oczyść z ości, oddziel skórę z łuskami ostrym nożem. Pokrój na w miarę cienkie paski, poukładaj na dużym talerzu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego i pasty wasabi - proporcje jak kto lubi, osobiście wolę bardziej ostre. Polej łososia marynatą, posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem, posyp koprem wedle uznania. Wystarczy 15minut aż mięsko wchłonie sos - gotowe! Świetnie pasuje do zimnej wódki w towarzystwie papryczek faszerowanych serem feta;):):)

Pozdrawiam
...strzącham z popiołem to na co wczoraj kląłem
Za tę wiadomość podziękował(a): SzymonP, WIKTOR, wojti80

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:29 #99939

  • DaMeK
  • DaMeK Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 261
  • Podziękowań: 120
Steril napisał:
więc tak:

weź porcję łososia, może być z tesco, oczyść z ości, oddziel skórę z łuskami ostrym nożem. Pokrój na w miarę cienkie paski, poukładaj na dużym talerzu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego i pasty wasabi - proporcje jak kto lubi, osobiście wolę bardziej ostre. Polej łososia marynatą, posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem, posyp koprem wedle uznania. Wystarczy 15minut aż mięsko wchłonie sos - gotowe! Świetnie pasuje do zimnej wódki w towarzystwie papryczek faszerowanych serem feta;):):)

Pozdrawiam
Takie trochę carpaccio :) mniam :P
Jebać PZW !!!

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:35 #99940

  • WIKTOR
  • WIKTOR Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 177
  • Podziękowań: 52
Steril napisał:
więc tak:

weź porcję łososia, może być z tesco, oczyść z ości, oddziel skórę z łuskami ostrym nożem. Pokrój na w miarę cienkie paski, poukładaj na dużym talerzu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego i pasty wasabi - proporcje jak kto lubi, osobiście wolę bardziej ostre. Polej łososia marynatą, posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem, posyp koprem wedle uznania. Wystarczy 15minut aż mięsko wchłonie sos - gotowe! Świetnie pasuje do zimnej wódki w towarzystwie papryczek faszerowanych serem feta;):):)

Pozdrawiam

I to jest piękne :)
A zauważacie że najczęstszym składnikiem dobrego przepisu na rybkę jest zimna wódka :)
Haha taka nasza Polska tradycja której polecam się trzymać :)
"Można łowić na serek cielęcy lecz nie w sposób bydlęcy"
Za tę wiadomość podziękował(a): wojti80, zamki

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:37 #99941

  • SzymonP
  • SzymonP Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 644
  • Podziękowań: 274
Igo napisał:
Jako ciekawostkę "smakową" podam, że srebrna, tłusta troć to jedyna ryba, której mięso uwielbia mój pies. Nie ruszy dorsza, szczupaka, okonia... ba nawet lipienia nie chciał zjeść.

Twój pies to koneser :laugh:
Wszędzie dobrze, ale na Pomorzu najlepiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Steril

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:39 #99942

  • Janek
  • Janek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • CRET
  • Posty: 847
  • Podziękowań: 531
Igo napisał:
Dziwi mnie tak negatywna ocena keltowego mięska. Z powodu zatrucia wędzonym łososiem kilka lat temu, jadam wyłącznie ryby smażone (sam zapach wędzonej ryby mnie odrzuca - taki uraz).
Igo u mnie w domu wolą smażonego kelta od srebrniaka właśnie z tego powodu że nie jest taki tłusty więc jestem w stanie zrozumieć takie upodobania smakowe. Przypuszczam że zatrułeś się kupnym łośkiem, który był nieświeży. Każda świeża łososiowata dobrze przyprawiona- pyszota.
Steril napisał:
więc tak:

weź porcję łososia, może być z tesco, oczyść z ości, oddziel skórę z łuskami ostrym nożem. Pokrój na w miarę cienkie paski, poukładaj na dużym talerzu. Przygotuj marynatę z sosu sojowego i pasty wasabi - proporcje jak kto lubi, osobiście wolę bardziej ostre. Polej łososia marynatą, posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem, posyp koprem wedle uznania. Wystarczy 15minut aż mięsko wchłonie sos - gotowe! Świetnie pasuje do zimnej wódki w towarzystwie papryczek faszerowanych serem feta;):):)

Pozdrawiam
Czas ruszyć po rybę- zapasy zaczynają się kończyć.

Mors certa, hora incerta.
Potrzeba dwóch lat by nauczyć się mówić;
pięćdziesięciu by nauczyć się milczeć.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:40 #99943

  • Steril
  • Steril Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Szymon Jankowski
  • Posty: 660
  • Podziękowań: 144
Właśnie zauważyłem, że podświadomie napisałem, iż łosoś pasuje do wódki a nie wódka do łososia:):):) Hehe Wiktor coś w tym jest;)
...strzącham z popiołem to na co wczoraj kląłem

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 15:40 #99944

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2750
  • Podziękowań: 1385
Nigdy jeszcze nie wędziłem ryby złowionej z rzeki, ale łososia z Reala, często. Ostatnio 3 dni temu. Smaczny.

Dobry jest też pieczony w cebuli i masełku.




Wieprzowinka też smaczna:



Wczoraj robiłem szynkę z dzika. Miód, miękka i delikatna jak polędwiczka łososiowa z wieprzowiny. Miałem też polędwiczkę łososiową z dzika, chyba najlepszy kawałek mięsa z całej tuszy. Ekstra.

Wędzarka, wersja PRO ;), jakby ktoś chciał zapytać o szczegóły konstrukcyjne, walić "jak w dym", opowiem co i jak, a... sorry za nieskoszoną trawę:



Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 15:58 przez mkfly.
Za tę wiadomość podziękował(a): WIKTOR, wojti80, zamki, Steril
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.081 seconds