maly napisał:Panowie prosze popatrzeć jak robią to na łEBIE,jakoś tam da się zrobić tarło na żywej rybie!Chyba,że trocie w Łebie lepiej współpracują

i nie trzeba walić ich w główke:angry:
Pan Nyk tłumaczy to tym, że tarło na żywej rybie jest możliwe do przeprowadzenia jedynie na niewielkich ilościach ryb (tzn na stosunkowo małym operacie rybackim). W innych przypadkach takie tarło podobno jest nie do wykonania, tzn przy takiej ilości jaka jest potrzebna do wykonania tegoż operatu dotyczącego Parsęty czy Wieprzy z Grabową.

Nie wiem na ile w tym prawdy, ale jeśli tak jest rzeczywiście, to czy nie można by było wykonać tarła na żywej rybie na chociażby części odłowionych ryb...? Zawsze to mniejsze zło..
Inną sprawą jest to, że nie wydaje mi się aby np. Słupia miała o wiele mniejszy operat niż Wieprza czy Parsęta...