salmon 1977
Hm... zacznę od przepisu na lina w śmietanie - przyznam, że jest z tym troszeczkę zachodu, tym bardziej, że lina muszę dostać od znajomych ( łowię tylko na spinning ), a i przygotowanie wymaga sporo czasu - jednak zapewniam "miód w gębie"
Przede wszystkim lina ( naj. ok. 1,5 kg ) należy bardzo dokładnie wyczyścić, wypatroszyć, obciąć łeb i wszystkie płetwy, a nast. rybę zamrozić w zamrażalniku na minimum 24 godz.
Uwaga !!!
Mrozić ( głęboko ) należy wszystkie łososiowate spożywane na surowo ze wzglęgu na nicienie!!!
Po rozmrożeniu moczymy lina w mleku ( ok.10 godz.), a jednocześnie przygotowujemy warzywa tj. lekko podsmażamy prawdziwki ( posolone )krojone w paski ( mogą być pieczarki ) i słodką paprykę( również krojoną ) na zeszklonym maśle ( nie przypala się jak zwykłe masło )z dodatkiem soli, białego pieprzu ( mielony ) i listka bobkowego ( pokruszony ).
Rybę wyciągamy z mleka, solimy i podsmażamy na małym ogniu również na zeszklonym maśle,aż się zarumieni po obu stronach - można smażyć w całości lub w dzwonkach.
Następnie do naczynia żaroodpornego wkładamy część podsmażonych prawdziwków z papryką, na wierzch układamy rybę ( z masłem z patelni ),którą przykrywamy pozostałą połową grzybów z przyprawmi i wkładamy do piekarnika na 20 - 25 min. w temp. 200 stopni C.
Ok 10 min. przed końcem pieczenia całość polewamy śmietaną.
Nast. po upieczeniu wyciągamy z piekarnika nakładamy porcje na tależe, do których podajemy tosty smarowane masłem czosnkowym i ... dobry trunek:silly:
... i pozostaje życzyć smacznego
Podobnmie można przygotować pstrąga, tylko zamiast śmietany dolewamy ok. 3/4 szklanki białego wina, a do warzyw dodajemy jeszce pomidory:P
Feederman - sorry ... ale zdjęć potraw nigdy nie robiłem ...
Andrzej