Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Zacne Trunki

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 11:56 #30024

  • zimorodek
  • zimorodek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 90
  • Podziękowań: 14
Na zimowe ryby polecam krupnik (miodzio). Świetna jest też litewska nalewka 999 o smaku zielonej herbaty. Wyjątkowy smak. W tym roku zrobiłem doskonałą agrestówkę. Dojrzałe owoce zasypać cukrem w słoju, wcześniej lekko ugniatając, żeby skórki popękały. Postawić w słoju w oknie na słońcu. Kiedy puści sok. zalać spirytusem, zakręcić dobrze i z miesiąc potrzymać na słońcu. Potem do butelek, niechby się odstało i jest cudowna nalewka o zapachu lata.
Owoce też warto wykorzystać, dodając do herbaty.

Co do korzystania z alkoholu na rybach - max. jedno piwko przed, zgodnie z zasadą starych myśliwych - jak nie wypijesz, to nie zabijesz :-)
Polonia restituta et Salmo Trutta

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 12:34 #30026

  • Tommy54
  • Tommy54 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 621
  • Podziękowań: 1
Wiśnia73 napisał:
Znalazłem w internecie doskonały przepis na Absynt i obiecałem sobie, że go zrobię. Nawet poczyniłem w tym kierunku pewne kroki, a mianowicie nazbierałem jesienią piołunu :). To co jest sprzedawane w sklepach, to zaledwie namiastka prawdziwego absyntu. W dawnych czasach przypisywano mu moc magiczną a jeszcze do niedawna, sprzedaż jego była zabroniona i chyba jeszcze jest w niektórych krajach Europy? Ciekawe czemu? ;)

Też chętnie bym taki absynt sobie zrobił.
Ale nie mam pojęcia, czy czasem do jego wytworzenia nie będą potrzebne taki urządzenia jak parownica, spiralna rurka-chłodnica, wężyki gumowe itp.
Czy też wytwarza się absynt zalewając substrakty kupnym spirytusem ?

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 13:23 #30027

  • wystrag69
  • wystrag69 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Szczęście to tak niewiele wędka i przyjaciele...
  • Posty: 133
  • Podziękowań: 1
TomaszJ napisał:
Witam

Znam wielu takich co się rozgrzewali przy pomocy trunków i w ogóle na wszystko mieli jedno lekarstwo. Nie che nazywać tego po imieniu, żeby nie obrażać nikogo na forum. Jednak klepanie postów w tym kierunku i chwalenie się czego to ja nie piję jest nie na miejscu na forum. To forum o rybach i sprawach bliżej lub dalej z tym związanych. Forum to odwiedzają młodzi ludzi, a wy starzy wyjadacze pokazujecie, że picie na rybkach to niemal rytuał. Niech każdy pije sobie ile chce i gdzie chce ale nie musi się tym chwalić publicznie. Jest to typowo polskie zachowanie - chwalenie się czego i ile to ja nie piję. Wielu wędkarzy wracając z rybek po spożyciu wsiada za kółko. Nie twierdz w tym miejscu, że to któryś z was. Popularyzowanie spożywania alkoholu - on już jest wystarczająco rozpopularyzowany. Ja też w takim razie włączam się do dyskusji i przedstawiam picie na rybkach jako problem. Podam tylko jeden przykład gdzie po zawodach na Parsęcie jeden prezes wsiadła sobie wypity do auta i pojechał do domku (oczywiście kierując tym autem).
Pozdrawiam
tomek j
Ps a ty kolego wystrag69 masz w awatarze indianina. Domyślam się, że temat indian nie był Ci obcy i wiesz, że alkohol to jedna z przyczyn jaka ich wykończyła. Jako, że wcześniej nie znali alkoholu bardzo szybko się uzależniali. Ale o tym pewnie wiesz. A wypisujesz takie bzdety niczym Ferdek Kiepski, że piwo naleweczka itd to dobre na wszystko itp. By się rozgrzać nie od razu musi to być coś z alkoholem. Herbata lub kawa z imbirem też się nadaje.
Czy Ty kolego TomaszJ masz problemy z alkoholem?Bo ja jak i większość użytkowników tego forum nie!Jak zaznaczył kolega Wiśnia73,temat jest o zacnych trunkach!!! a nie propagowaniu picia wogóle i chwalenia się kto ile wypił!Czy o pianych prezesach i zachowaniach po spożyciu alkoholu!Alkohol jest nieodzowną częścią ludzkości czy to się komuś podoba czy nie!!!A przede wszystkim jest dla ludzi mądrych.A wracając do Indian.Jak zapewne wiesz indianie używali tylko medycyny naturalnej,czyli odpędzanie demonów,okadzanie dymem,itp.itd.No i jak na tym wyszli?To nie alkohol był główną przyczyną zagłady indian,WŁAŚCIWA NAZWA "NATIWE"tylko zawleczona specjalnie przez "białych"czarna ospa!!!Więc jak ktoś jest chory to ma nie korzystać z lekarstw,np. antybiotyków bo co?Bo to trucizna!!! :blink:
Ostatnio zmieniany: 2010/01/22 13:24 przez wystrag69. Powód: błąd ortograficzny

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 13:44 #30030

  • Synek
  • Synek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 431
  • Podziękowań: 525
Absynt- gdy dowiedziałem się od miłej pani polonistki w czasach szkoły średniej, o tym, że absynt był ulubionym napitkiem zblazowanych dekadentów paryskich z przełomu wieków, postanowiłem sprawdzić jego tajemną dobroć...Udało mi się spełnić pragnienia na 3 roku studiów, zakupując 1 litrową butelke u przemiłych Czechów z Cieszyna...Napój polecam ludziom pogodzonym z drugą stroną lustra...Chłopakom wywołyjącym bójki po 3 Specjalach niekoniecznie...
PS. Szamańskie pozdrowienia dla Fishsuj i Kuby...

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 13:51 #30031

  • ziuta
  • ziuta Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 54
  • Podziękowań: 1
Witam.
Tytulowe ZACNE TRUNKI piejmy w niewielkich ilościach, dla smaku,więc nie rozumiem malkontentów tego tematu.
Ja osobiście gustuje w wiskey z colą ( najchętniej Ballantines ewentualnie jakiś dobry rum ), a na biesiade sklepowa wiśniówka np krakusa, dla dam malibu ze spritem.
A na rybach nic, ewentualnie lyk śliwowicy wasnego wyrobu, dobrze rozgrzewa :cheer:
Moja śliwowica nie jest typowym destylatem, to raczej rodzaj nalewki. Przepis prosty niebywale: do dużego sloja lub buklaka warstwani wsypujemy przecięte na pól śliwki ( z pestkami) i cukier ( na 5l sloj 1kg), bez wody! I odstawiamy na minimum 5-6 tygodni w temperaturze pokojowej a następnie początkowo przez sitko odsączamy plyn, potem przez gazę dalej przesączamy do klarowności. Ostatnim etapem jest wzmocnienie (konieczne) spirytusem ( ja robię tak do 30-35%), do butelek niech sie przegryzie (min 1 tydzień) i można pić.:laugh:
Zapraszam do podzielenia się swoimi recepturami.

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 14:13 #30036

  • zdariusz
  • zdariusz Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1113
  • Podziękowań: 291
ziuta napisał:
Zapraszam do podzielenia się swoimi recepturami.

Pigwówka:
Pigwę lub pigwowca pestkujemy, kroimy na kawałki i umieszczamy w słoju w proporcji 1 kg owocu
na 1 kg cukru. Owoc puści sok i po ok 6 dniach odcedzamy go. Sok łaczymy ze spirytusem /ja w proporcji 1:1/ i wlewamy do gąsiorka. Roztwór powinien stać minimum 6 tyg.-czym dłużej tym lepiej.
Smacznego.
Ptaszek na drucie siedzi czy kuca?

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 20:58 #30104

  • wystrag69
  • wystrag69 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Szczęście to tak niewiele wędka i przyjaciele...
  • Posty: 133
  • Podziękowań: 1
A zna ktoś może przepis na porterówkę?;)

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 21:05 #30107

  • Bielas
  • Bielas Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • pożeracz pstrągów
  • Posty: 633
  • Podziękowań: 24
wystrag69 napisał:
A zna ktoś może przepis na porterówkę?;)

kupujesz portera, wlewasz do kufla i dolewasz spirytusu - zwałka od razu :) !!!

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 21:25 #30113

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2471
  • Podziękowań: 1014
wystrag69 napisał:
TomaszJ napisał:
(...)
Ps a ty kolego wystrag69 masz w awatarze indianina. Domyślam się, że temat indian nie był Ci obcy i wiesz, że alkohol to jedna z przyczyn jaka ich wykończyła. Jako, że wcześniej nie znali alkoholu bardzo szybko się uzależniali. Ale o tym pewnie wiesz. A wypisujesz takie bzdety niczym Ferdek Kiepski, że piwo naleweczka itd to dobre na wszystko itp. By się rozgrzać nie od razu musi to być coś z alkoholem. Herbata lub kawa z imbirem też się nadaje.
Czy Ty kolego TomaszJ masz problemy z alkoholem?Bo ja jak i większość użytkowników tego forum nie!Jak zaznaczył kolega Wiśnia73,temat jest o zacnych trunkach!!! a nie propagowaniu picia wogóle i chwalenia się kto ile wypił!Czy o pianych prezesach i zachowaniach po spożyciu alkoholu!Alkohol jest nieodzowną częścią ludzkości czy to się komuś podoba czy nie!!!A przede wszystkim jest dla ludzi mądrych.A wracając do Indian.Jak zapewne wiesz indianie używali tylko medycyny naturalnej,czyli odpędzanie demonów,okadzanie dymem,itp.itd.No i jak na tym wyszli?To nie alkohol był główną przyczyną zagłady indian,WŁAŚCIWA NAZWA "NATIWE"tylko zawleczona specjalnie przez "białych"czarna ospa!!!Więc jak ktoś jest chory to ma nie korzystać z lekarstw,np. antybiotyków bo co?Bo to trucizna!!! :blink:

niestety kolego wystrag69 Tomasz ma troche racji z tymi indianami poniewasz sporzywanie alkocholu jest charakterystyczne dla przedstawicieli rasy bialej szczegolnie mieszkancow ziem slowianskich o surowym klimacie wiec jestesmy do tego przystosowani. indianie i eskimosi oraz zdecydowana wiekszosc przedstawicieli rasy zoltej nie ma genu ( upraszczajac) odpowiedzialnego za metabolizm alkoholu co owoduje mniejsza tolerancje oraz szybkie uzaleznianie. problem ten dotyczy choc w miejszym stopniu rasy czarnej (nadrabiaja masa miesniowa:P ). dosc zagatkowa jest dla mnie duza sklonosc do alkoholizmu u skandynawow mimo duzej tolerancji na dawke choc podobno jest to problem o podlozu psychlogiczno spolecznym i z genami ma niewiele wspolnego, bo co robic jak pol roku jest ciemno. ALKOCHOL NIE JEST DLA WSZYSYKICH wiec jak ktos chce sie wyzbyc trucizny chetnie pomoge w utylizacji.

a co do tematu dyskusji: najlepszy trunek to taki ktory pijemy w wyborowym towarzystwie i w dobrym nastroju.
Instagram & YouTube: @hitowerfishing


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.
Ostatnio zmieniany: 2010/01/22 21:27 przez hi tower.

Odp:Zacne Trunki 2010/01/22 21:35 #30116

  • wystrag69
  • wystrag69 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Szczęście to tak niewiele wędka i przyjaciele...
  • Posty: 133
  • Podziękowań: 1
: Bielas napisał:
wystrag69 napisał:
A zna ktoś może przepis na porterówkę?;)

kupujesz portera, wlewasz do kufla i dolewasz spirytusu - zwałka od razu :) !!!
Ale przed czy po koncercie?:woohoo:
Ostatnio zmieniany: 2010/01/22 21:36 przez wystrag69.
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.109 seconds